Att lära sig Java, ett av världens mest populära programmeringsspråk, är en investering i din framtida karriär. Java används i allt från mobilappar och webbapplikationer till storskaliga företagssystem, vilket gör det till ett måste-kunna språk för många programmerare. Lyckligtvis finns det en uppsjö av gratis resurser och kurser online som kan hjälpa dig att bemästra Java. I det här blogginlägget kommer vi att utforska några av de bästa gratis Java-kurserna som finns tillgängliga online, vilka täcker allt från grundläggande koncept till mer avancerade ämnen.

Varför Lära Sig Java?

Innan vi dyker in i kurserna, låt oss kort diskutera varför Java fortsätter att vara så relevant. För det första är Java plattformsoberoende, vilket innebär att skrivna program kan köras på nästan vilken enhet som helst. Java är också känd för sin robusthet och säkerhetsfunktioner, vilket gör det till ett idealiskt val för nätverks- och webbapplikationer. Dessutom är Java grunden för Android-operativsystemet, vilket gör det oumbärligt för mobilapputveckling.

1. Oracle’s Java Tutorials

Oracle, företaget bakom Java, erbjuder omfattande och djupgående guider som täcker grundläggande till avancerade Java-koncept. Dessa tutorials är perfekta för nybörjare som vill få en solid grund i språket, samt för erfarna utvecklare som letar efter att fördjupa sina kunskaper.

2. Coursera – Java Programming and Software Engineering Fundamentals

Coursera erbjuder en specialisering i Java-programmering och mjukvaruutveckling som är utformad av Duke University. Även om Coursera vanligtvis tar betalt för sina kurser, kan du ansöka om ekonomiskt stöd eller audit-kurser gratis. Denna specialisering täcker grunderna i Java-programmering samt mer avancerade ämnen som mjukvaruteknik, att lösa problem med mjukvara, och att skapa mer komplexa projekt.

3. edX – Introduction to Computer Science using Java

edX, en annan populär plattform för onlinekurser, erbjuder en introduktionskurs till datavetenskap som använder Java som undervisningsspråk. Kursen är utformad av Harvard University och ger en stark grund i datavetenskap såväl som Java-programmering. Liksom Coursera tillåter edX användare att audit-kurser gratis.

4. Codecademy – Learn Java

Codecademy’s “Learn Java”-kurs är en interaktiv introduktion till Java-programmering. Denna kurs är perfekt för totala nybörjare och täcker grunderna i Java-syntax, kontrollflöden, datastrukturer och objektorienterad programmering. Codecademy erbjuder en hands-on approach där du direkt kan tillämpa det du lär dig genom övningar och projekt.

5. Udemy – Java Tutorial for Complete Beginners

Udemy har en mängd Java-kurser, men “Java Tutorial for Complete Beginners” är en gratis kurs som är särskilt utmärkt för nybörjare. Kursen täcker Java-grunderna och går igenom allt från att installera Java till att skriva dina första Java-program. Även om Udemy-kurser ofta varierar i kvalitet, har denna kurs fått höga betyg och är ett utmärkt sätt att komma igång.

6. MOOC.fi – Object-Oriented programming with Java

Denna kurs, som erbjuds av University of Helsinki, är en av de mest omfattande och välstrukturerade gratis kurserna i Java-programmering. Den är uppdelad i två delar och täcker allt från Java-basickoncept till mer avancerade ämnen som objektorienterad programmering, datastrukturer, algoritmer och mjukvarutestning. Kurserna innehåller en stor mängd praktiska övningar som hjälper dig att direkt tillämpa vad du lär dig.

7. JetBrains Academy – Java Developer Track

JetBrains Academy erbjuder en unik lärande plattform som kombinerar interaktiva projekt med teoretiskt lärande. Java Developer Track är utformad för att ta dig från nybörjare till en kompetent Java-utvecklare. Även om plattformen erbjuder en kostnadsfri provperiod, kan du behöva prenumerera för att få tillgång till alla material. Dock är den praktiska erfarenheten och djupet av kurserna väl värda det för de som kan investera i sin lärande.


Jakob Andersson

Ingenjör som gillar CAD och Produktutveckling. Jobbat med elearning sedan 2016. Finns på lite olika plattformar med olika kurser i CAD.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *