Översikt 

Om du letar efter ett mjukvaruverktyg för datorstödda konstruktioner för att skapa, modifiera, analysera dina 3D-designer, har du förmodligen vägt in vad som är det bättre alternativet mellan att använda FreeCAD eller Solidworks för att se vilka som är bäst när du jämför användbarhet och funktioner. Den här artikeln kommer att ge en kort jämförelse av de två mjukvaruverktygen för att hjälpa dig göra ett välgrundat val om vad som fungerar bäst för dina mjukvarubehov för att förbättra kvaliteten på dina designkunskaper samtidigt som du ökar din produktivitet genom att skapa en förbättrad databas för dina tillverkningsmöjligheter. 

GratisCAD

FreeCAD är ett gratis och öppen källkodsprogram som är känd för sina möjligheter att skapa parametriska 3D datorstödda konstruktioner samt sin förmåga att bygga informationsmodellering. Det är exceptionellt för att låta mjukvaruingenjörer göra nödvändiga ändringar enligt specifika krav och det är idealiskt för utbildningsändamål.

Använda sig av

Även om det kan användas för att designa objekt i 2D-ritningar eftersom det är en geometrisk modell, är det primära fokus för dess utveckling att hantera 3D-designer. Den innehåller verktyg och komponenter för att justera dimensioner eller extrahera designdetaljer för att producera högkvalitativa ritningar. 

Modellering och design 

FreeCAD är en geometrisk modell med beskrivning av modellens form utan 3D-komponenter förinstallerade. Många verktyg finns tillgängliga för att modifiera geometrier under modelleringsprocessen. Med en öppen 3D Viewer kan du skapa representationsgrafer samt renderingseffekter för att generera en fotorealistisk bild från 2D till 3D. Uteslutna funktioner kan läggas till med hjälp av en kod/skript med ett specifikt språk (Python eller C++). 

Tolkning

Det behöver ett sekundärt program som Povray eller Luxrender för att stödja rendering. Om du inte har ett supportprogram kan du exportera filer för att renderas med annan programvara. 

Skapa animationer och simuleringar

Det finns begränsningar för animationer, och det är inte lätt för nybörjarprogramvaranvändare. Men kodning direkt i Python kommer att vara fördelaktigt. 

Funktioner 

2D-ritning

Samarbetsverktyg

Anteckningar 

Simuleringar

Dataimport/export

Används av studenter, arkitekter och tillverkare 

Plattform 

Mac och Windows

Pris

Det är ett gratis programvaruverktyg

Fördelar

Det är en högkvalitativ gratis och öppen källkodsprogramvara som gör tillgängliga och fördelaktiga funktioner för alla professionella CAD-designers och studenter. Det är ett enkelt program att använda med mindre komplicerade verktyg som kan användas med lätthet.

Nackdelar

Det är inte idealiskt för att skapa komplicerade mönster och för att få exakta storlekar på mönster eftersom programmet är i BETA-läge. 

Solidworks

Solidworks är en datorstödd design, datorstödd teknik samt ett datorprogram som huvudsakligen körs på Microsoft Windows och inte stöder macIOS men det kan vara webbaserat på Apple-datorer. Det kan utveckla och marknadsföra 3D datorstödd designmjukvara, programvara för produktdatahantering och analysmjukvara. Detta gör den exceptionell för att utveckla högteknologiska produkter. 

Använda sig av

Det här mjukvaruverktyget används som en solid modellerare som innehåller en parametrisk funktionsbaserad metod för att modellera, montera, bedöma och hantera 2D- och 3D-ritningar. Det är en hållbar lösning för att designa och bygga mekaniska, arkitektoniska och elektriska komponenter. 

Modellering och design 

Solidworks är en solid modellerare som är parametrisk och låter användaren bygga en design med ytor och vilken form som helst. Den används främst för 3D-ritningar, men den har 2D-funktioner. Vyn kan genereras från en del eller sammansättning. 

Tolkning

Photoview 360 gör det enkelt att skapa fotorealistiska bilder med Solidworks. Du kan få detta renderingsverktyg i båda versionerna av programvaran. 

Skapa animationer och simuleringar

Det finns verktyg som Motion Manager och Animation Assistant som gör det enkelt för alla programanvändare att skapa animationer. Du kan redigera sparade animationer med funktioner som rotation, serier och sammankomster. 

Funktioner 

2D-ritning

3d-utskrivning

Anteckningar

Animering

Komponentbibliotek 

Materialförteckning

Dataimport/export

Samarbetsverktyg

Används av arkitekter och tillverkare

Referenshantering

Simulering

Plattform 

Mac, Windows och webbaserat moln, SaaS 

Pris 

Verktyget är tillgängligt för 100 000 SEK

Fördelar

Enkel användning av extrakter om du använder en automatisk skrivbordsuppfinnare. Verktygen gör det möjligt för designers att skapa utmärkta och exakta mönster utan ansträngning. Det är en av de bästa och starkt rekommenderade programmen för en 3D-modellering för datorstödda konstruktioner. 

Nackdelar

Solidworks kräver att din plattform är uppdaterad eftersom det kommer nya versioner av den. När allt kommer omkring kan underlåtenhet att göra det orsaka fel och krascha andra program som körs på din dator. Att hålla reda på alla dina tidigare mönster kräver mycket minne. Premiumversionen är idealisk för tunga konstruktioner men kräver mycket kunskap för att använda den. 

Poängen

FreeCAD och Solidworks erbjuder onlinesupport för sina prenumeranter, men de kräver att en användare har grundläggande kunskaper om att använda datorstödda designverktyg. FreeCAD rekommenderas dock för nybörjare eftersom det är lättare att använda men om du vill få ut det mesta av det och skapa effektiva verktyg och funktioner måste du behärska specifika kodningsspråk som Python eller C++. Å andra sidan är Solidworks idealiskt för komplexa 3D-designer eftersom dess användargränssnitt har robusta verktyg som kan vara svåra att lära sig. Att välja den perfekta programvaran för optimal prestanda är upp till användarens krav och erfarenhetsnivå. 


Jakob Andersson

Ingenjör som gillar CAD och Produktutveckling. Jobbat med elearning sedan 2016. Finns på lite olika plattformar med olika kurser i CAD.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
Tiktok