Har du hört talats om begreppet e-learning? Kanske har du ingen aning om vad detta är eller så är det någonting som du är intresserad av att lära dig mer om. E-learning innebär att man lär sig via en dator. Man kan läsa olika kurser, använda sig av program och även lämna in läxor i vissa fall. E-learning används till stor del av dem som tar onlinekurser. Man går helt enkelt en distansutbildning via sin dator eller mobiltelefon.

I Sverige började man att använda sig av e-learning i slutet av 90-talet och denna metod slog igenom stort. Till stor del möjliggjorde detta att till exempel barn som hade svårt att koncentrera sig på vanliga lektioner kunde lära sig mer effektivt. Många tycker nämligen att det är roligare att plugga via en dator och det finns många spel som är speciellt anpassade för att man ska lära sig när man använder dem. Spel som är skapade för att underlätta lärande har blivit en viktig del av utbildning. Det finns även striktare e-leraningsprogram för den som föredrar detta.

En av alla fördelar med e-learning

Det finns många fördelar med e-learning. En av alla fördelar är att man kan kombinera olika moment under lektionen. Till exempel kan man genomgå en kurs som kombinerar ljud, bilder, video med mera för att senare följas upp av olika övningar. Detta gör det enklare för många att lära sig och att förstå. Idag är detta en utbildningsmetod som används frekvent inte bara inom skolan utan även på olika arbetsplatser.

Det har nämligen visat sig mycket effektivt med e-learning och en annan fördel är att man inte blir låst till en plats där en lärare befinner sig utan man kan studera mer flexibelt. Man kan studera hemma och man kan även studera på distans med hjälp av e-learning. Dessutom upplever många att de kan plugga på sina egna villkor när de studerar på detta sätt. De elever som studerar helt via e-learning kan som exempel ha ett jobb vid sidan av studierna och därmed få en inkomst och klara sig utan studiebidrag och lån. De kan även planera sina dagar på ett mer flexibelt sätt. Alla människor är olika och en del människor föredrar att plugga på kvällen eller till och med på natten. Med e-learning blir detta möjligt utan att det innebär några större konstigheter. Så länge uppgifterna lämnas in i tid spelar det ingen roll när lektion sker.

Plugga helt på distans

Det finns många olika typer av distansutbildningar. Under vissa utbildningar behöver man regelbundet resa till staden där skolan finns som man studerar vid. Det finns hur som haver en del utbildningar som sker helt på distans och där man aldrig behöver göra detta. Detta är praktiskt i de fallen då man inte har möjlighet att resa till staden skolan ligger i eller om man befinner sig i ett annat land. Man får helt enkelt friheten att göra vad man vill och vara vart man vill medan dess att man pluggar. Det innebär i praktiken att du kan läsa en distansutbildning medan dess att du reser runt i Frankrike, så länge som du ser till att du har tillräckligt med tid för att plugga. Klarar av proven och dessutom ser till att lämna in dina uppgifter i tid. Detta innebär bland annat att du behöver en fungerande dator/surfplatta med tangentbord och ett pålitligt internet.

Om du inte har velat påbörja en utbildning för att du upplever att du inte vill låsa upp dig till en plats under ett par år är detta något som du bör överväga. Med de flesta distansutbildningar pluggar man i vanligt tempo. Det finns dock kurser som går både snabbare och som tar längre tid. Alla är nämligen inte bekväma med att plugga 100 procent eller 8 timmar om dagen. I och med att man har chansen att bestämma sitt tempo på ett annat sätt när man har valt att lära sig via e-learning istället kommer fler att klara av kurserna. Därav om du vet med dig att det inte fungerar för dig att gå till en skola och lyssna på 3-4 lektioner per dag kan du ha en större chans att lyckas med din utbildning. Alla är olika och alla lär sig på olika sätt. Därför är det viktigt att alternativet finns. Det kanske inte är något som fungerar för alla i och med att man måste ha en hel del disciplin för att plugga helt på distans, andra människor fungerar inte vanlig utbildning för och därmed är detta ett sätt som ser till att fler människor kan avsluta sin utbildning.

Viss kritik av e-learning

Det finns en del kritik som är riktad mot e-learning. Huruvida denna är berättigad eller inte är upp till var och en att avgöra. Kritiken består bland annat av att e-learning styrs av tekniska innovationer och inte kan anpassas efter individen liksom en lärare kan. Det kan innebära att man bland annat inte lär sig rätt, och att om man inte förstår kan inte datorn förklara för en på ett sätt så att man förstår. Detta kan istället en lärare att göra. De flesta e-learningskurser innebär dock att man även får en legitimerad lärare som man regelbundet pratar med via en chatt och ibland via videosamtal. Man kan även kontakta sina ”klasskamrater” för att få bättre förståelse för de uppgifter som man gör. Det finns helt enkelt alltid någon som man kan fråga även om ens största läromedel är en dator.


Jakob Andersson

Ingenjör som gillar CAD och Produktutveckling. Jobbat med elearning sedan 2016. Finns på lite olika plattformar med olika kurser i CAD.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *