Java har funnits sedan 1995, och på den tiden har det blivit ett av de mest populära programmeringsspråken i världen. Faktum är att Java var så viktigt för utvecklingen på 90- och 2000-talen att det en gång kallades för Internets språk – 2016 kallades det också framtidens programmeringsspråk. 

Med mer än 9 miljoner utvecklare över hela världen och en brett stödd community är Java helt klart ett av de bästa alternativen att lära sig under 2022 — men varför? 

För det är värdefullt

Teknikindustrin står inte stilla särskilt länge, och det är lätt att förutsäga att de flesta av dagens hetaste språk kommer att vara på en nedåtgående bana 2022. Ändå, enligt LinkedIn-data , har vissa programmeringsspråk konsekvent hållit sig på eller nära toppen av utvecklarlistor i åratal – och en av dem är Java. 

Om du börjar lära dig nu, finns det alla möjligheter att du kommer att kunna fortsätta använda dessa färdigheter till din pension. Och om du kan byta roller framgångsrikt då och då (ju fler språk du kan, desto bättre) ökar dina chanser att lyckas. 

Även om det verkligen är möjligt att något nytt språk kan dyka upp som ett bättre alternativ för vissa projekt, är det osannolikt att det kommer att ersätta Java helt och hållet.

Arbetsmarknaden växer

Det fanns mer än 1,8 miljoner jobb för utvecklare av datorprogramvara i USA 2020, vilket gör det till ett av de snabbast växande yrkena under den tidsperioden. US Bureau of Labor Statistics räknar med att jobbtillväxten för programvaruutvecklare kommer att vara cirka 22 % från 2020 till 2030.

Med fler företag som lägger ut programmeringsarbete utomlands och automatisering förändrar hur företag slutför uppgifter, är det nu viktigare att veta hur man kodar än någonsin tidigare. Företag som en gång var villiga att anställa anställda med liten eller ingen erfarenhet kräver nu att nyrekryteringar har någon form av utvecklingskompetens – från att skriva enkla skript i PHP eller Python till att bemästra en hel stapel mjukvaruspråk från Java ner till HTML, CSS, JavaScript och mer.

Om du ännu inte kodar, gör dig redo för en verklighetskontroll: Att lära sig koda i Java kommer att vara nyckeln om du vill ha någon chans till ett jobb – vilket jobb som helst – om 10 år.

Java-kunskaper är överförbara

Även om det inte är en garanti att din framtida arbetsgivare kommer att använda Java, är det nästan säkert att du kommer att kunna överföra dina kunskaper från ett programmeringsspråk till ett annat. Om inte annat kommer det alltid att finnas en stor utvecklargemenskap där du kan få hjälp när det behövs. 

Många programmerare har stor framgång som polyglots – det vill säga de blir mycket skickliga på flera språk. Så om du verkligen gillar att lära dig nya språk och ta reda på hur olika program fungerar, överväg att fokusera på flera istället för bara ett språk åt gången. 

Att lära sig Java är enkelt

Att lära sig vilket programmeringsspråk som helst kan vara svårt, men Java underlättar genom att vara väldigt lik C++ (som många har erfarenhet av). Visst, det finns några svåra delar av att lära sig ett programmeringsspråk (särskilt när man börjar), men överlag är det mycket enklare än de flesta tror.

Och även om det finns några utmanande aspekter av att lära sig programmera, är det fortfarande värt att göra eftersom så många jobb kräver det nu för tiden. Dessutom föredrar många företag att anställa erfarna programmerare som redan kan Java och andra programmeringsspråk snarare än att lära någon ny i sitt team.

Att lära sig Java kommer att öka din inkomst

Oavsett om du är ny på programmering eller en erfaren kodare, lär dig hur man skriver kod för Android-appar kommer att göra dig mer värdefull på dagens konkurrensutsatta arbetsmarknad. Eftersom Android-appar är skrivna i Java har de som vet hur man kodar för dem ett omedelbart försprång på sina konkurrenter.

Efterfrågan på mobilutvecklare med starka kunskaper i Java har ökat snabbt sedan 2010. Samma jobb drar också in cirka 50 % mer pengar än de flesta befattningar inom mjukvaruutveckling. 

Så om du funderar på att göra ett byte i mitten av karriären, eller bara vill höja din lön, är att lära dig Java ett bra sätt att gå. Glassdoor fann också att Java-utvecklare med över 2 års erfarenhet kan förvänta sig att tjäna över $80 000 per år. 

Du kommer att kunna arbeta nästan var som helst

Med sin öppen källkod och breda stöd från stora och små företag har Java blivit ett av de mest populära programmeringsspråken som används idag.

Det betyder att den är tillgänglig på praktiskt taget alla tänkbara plattformar – och den kommer troligen fortfarande att finnas kvar i många år framöver. Det gör det till en otroligt värdefull färdighet för arbetssökande som är trötta på att bli bundna av proprietär programvara eller enheter.

Du kommer att ha ett försprång

Nya språk dyker upp hela tiden, men de kan vanligtvis inte hålla ett ljus för det som redan finns där ute. Det är svårt nog att bara komma igång med något nytt, än mindre att försöka lära sig något som kanske inte ens håller längre än dess initiala hypecykel. 

Faktum är att en studie fann att nya språk och ramverk misslyckas i en alarmerande takt, medan äldre stannar kvar längre än de flesta förväntar sig. Eftersom så många företag förlitar sig på Java och inte har någon anledning att byta bort från det när som helst snart, kommer du att få ett steg när du söker jobb eftersom du kommer att lära dig vad arbetsgivarna vet att de kan lita på.

Möjligheter att arbeta på distans

2022 kommer att bli ett spännande år för alla som är intresserade av att arbeta på distans. Med ett stort antal företag som tillåter sina anställda att arbeta på distans, kommer du att kunna arbeta var som helst.  

Så länge du har en dator och tillgång till WiFi eller 5G-data kan du tjäna pengar utan att behöva pendla varje dag. Det ger dig inte bara mer frihet, utan det betyder också att det finns fler möjligheter för människor som vill arbeta på distans.  

Om du är intresserad av att lära dig Java är det nu ett bra tillfälle att börja! Du kommer att kunna hitta massor av distansjobb när du har bemästrat dina programmeringsfärdigheter. Det kan till och med vara värt att börja söka tidigt så att när företag börjar lägga ut jobb för distansarbetare, kommer du redan att ligga före.

Att hålla sig aktuell

Att lära sig ett nytt språk handlar mindre om att hänga med i det som är hett och mer om att hålla sig relevant i ditt nuvarande jobb eller bransch. Genom att lära dig ett nytt språk kan du vidga ditt perspektiv, förbättra kommunikationsförmågan och stärka ditt nätverk. 

Och, mer än troligt, om du lär dig ett språk, kommer du att vilja lära dig andra också. Så kanske handlar det inte så mycket om att lära sig Java i sig så mycket som det utökar din programmeringskunskap totalt sett. Oavsett varför du lär dig en ny färdighet, är det inte bara bra för dig att hitta sätt att fortsätta utmana dig själv – även om det innebär att du gör saker annorlunda. det är också bra för affärer. 

Ju mer erfarenhet och kompetensuppsättning en arbetsgivare kan välja mellan, desto bättre är deras chanser att hitta en perfekt passform. Så om du letar efter ett jobb, eller om du bara försöker hålla dina färdigheter skarpa samtidigt som du bygger upp din karriär, överväg att lära dig något nytt. 

Det kommer att vara bra för både dig och ditt företag. Det här är ett bra exempel på hur en person kan få sitt CV att sticka ut från andra sökande genom att ge information som inte alla andra skulle kunna tänka sig att ta med eller nämna. 

I allmänhet kommer de flesta bara att inkludera saker som tidigare jobb, kvalifikationer etc. De är bra men de skiljer sig inte riktigt ut från alla andra CV:n som skickas in vid ett visst tillfälle.


Eftersom det hjälper dig att bli bättre på att koda

Om du inte kan Java än, sikta in dig på att bli en fullstack-utvecklare som kan bygga webbplatser och appar från grunden. Det gör dig otroligt värdefull – och mycket säljbar! Att kunna flera programmeringsspråk ger dig en fördel gentemot dina kamrater när det är dags för intervjuer.  

Och om du väljer att göra en karriär som mjukvaruingenjör eller programmerare, kommer det att vara viktigt att kunna Java. I själva verket, enligt Stack Overflows undersökning från 2021 av mer än 50 000 utvecklare, var det ett av deras mest populära programmeringsspråk.

Så även om du inte ser dig själv använda det nu, kommer att lära dig Java öppna upp för möjligheter på vägen. Det kan till och med hjälpa till att hålla dina alternativ öppna. Att lära sig ny teknik är alltid bra – du vet aldrig vart dina kunskaper kan ta dig!


Jakob Andersson

Ingenjör som gillar CAD och Produktutveckling. Jobbat med elearning sedan 2016. Finns på lite olika plattformar med olika kurser i CAD.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
Tiktok